Belangrijke waarschuwing: vacaturefraude

We krijgen steeds meer meldingen van mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van vacaturefraude.

Gezien het momenteel voor veel mensen moeilijk is om werk te vinden, zien veel oplichters hun kans schoon. Er wordt op verschillende manieren geprofiteerd van een kwetsbare groep werkzoekenden. Veel mensen doen “alles” om werk te vinden, en hier wordt flink misbruik van gemaakt.

Welke vormen van vacaturefraude zijn onlangs bij ons gemeld?

Betalen om aan het werk te kunnen


Op allerlei manieren wordt geprobeerd men werkzoekenden op een directe manier geld afhankelijk te maken.

Meestal wordt er een vacature geplaatst die te mooi is om waar te zijn. Vaak wordt gekozen voor een populair type vacature die voor een grote groep mensen relevant is, denk aan thuiswerk (inpakwerk, sorteerwerk, etc.), administratief werk, schoonmaakwerk, chauffeurswerk, etc.

Hoe probeert men geld afhandig te maken?
• Er wordt direct in de vacature gevraagd om een 0900-nummer te bellen of een SMS te sturen (aanmelding voor een betaaldienst);
• U moet een abonnementsdienst of startpakket aanschaffen om toegang te krijgen tot de vacatures;
• Nadat u gesolliciteerd hebt ontvangt u een e-mail met daarin het verzoek om een 0900-nummer te bellen om te solliciteren.

De schade blijft in de meeste gevallen tot het bedrag dat u kwijt bent aan telefoon- of abonnementskosten.

Persoonlijke gegevens doorsturen

(identiteitsfraude)


In toenemende mate krijgen we meldingen van mensen die (mogelijk) slachtoffer zijn geworden van identiteitsfraude.

Na de sollicitatie wordt gevraagd om een kopie van een identiteitsbewijs door te sturen voordat men daadwerkelijk aan het werk kan. Vaak is er alleen per e-mail contact geweest. Er blijkt geen daadwerkelijke vacature te bestaan. Soms bestaat er niet eens een bedrijf. Bovendien is er in veel gevallen geen arbeidscontract getekend.

Dit identiteitsbewijs wordt gebruikt om rekeningen te openen en creditcards aan te vragen. Er bestaan ook voorbeelden waarbij een oplichter probeert om een ruimte te huren met een identiteitsbewijs van iemand anders. Deze ruimte wordt vervolgens gebruikt voor illegale activiteiten, bijvoorbeeld het runnen van een wietkwekerij.

We zien gelukkig dan banken al steeds beter in staat zijn om identiteitsfraude vroegtijdig op te sporen zodat er geen schade ontstaat (de crimineel kan dan geen rekening openen of een creditcard aanvragen). Bovendien komen uw gegevens bij veel banken in een speciaal register te staan zodra iemand heeft geprobeerd uw identiteit te misbruiken. Voor particulier verhuurders ligt dit uiteraard weer heel anders. Geef dus niet zomaar een kopie van uw ID-bewijs af.

Dit kunnen de gevolgen zijn van identiteitsfraude:
http://www.opgelicht.nl/uitzending/2014/977/Verificatie bankgegevens


U wordt gevraagd om een klein bedrag over te maken (vaak €0,01) of u dient van één of meerdere kleine transacties het overgemaakte bedrag (vaak enkele eurocenten) of een transactieomschrijving door te geven.

Als excuus van de ‘werkgever’ wordt aangedragen dat deze controle nodig is voordat uw salaris uitbetaald kan worden. Men wil immers zeker weten dat het rekeningnummer van u is.

Werk hier nooit aan mee. Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat een werkgever tot deze hoogte gaat om te controleren of een rekeningnummer juist is. Vaak gebruiken financiële instellingen een dergelijke controle voor een nieuwe rekening geopend kan worden. Met andere woorden, wellicht wordt deze truc toegepast om zonder uw medeweten bankrekeningen op uw naam te openen.

Witwassen


In een vacature of in het sollicitatieproces wordt gevraagd om een geldbedrag door te storten, al dan niet eerst contant opgenomen.

Misschien is dit wel de schadelijkste vorm van fraude waar u slachtoffer kunt worden. U maakt zich namelijk schuldig aan een misdrijf als u crimineel geld doorsluist. De gevolgen zijn niet gering. U kunt een strafblad krijgen dat u levenslang met zich meedraagt.

Stort in geen geval geldbedragen door. Ook niet als men aangeeft dat dit een ‘betrouwbaarheidstest’ is die uitgevoerd moet worden voordat beoordeeld kan worden of u wel geschikt bent voor een vacature.

Bekijk ook deze aflevering van Opgelicht om te zien wat te gevolgen kunnen zijn:
http://www.opgelicht.nl/uitzending/2014/1011/

Waarom lossen jullie dit probleem niet op?


Zodra wij aanwijzingen hebben dat een crimineel actief is op VacatureDirect (op basis van meldingen van gebruikers), blokkeren wij zijn account. Zodra politie of justitie vraag om het vrijgeven van de gegevens van de crimineel, werken wij hier uiteraard onmiddellijk aan mee.

Technisch is het uiteraard mogelijk om blokkades in te stellen op basis van IP-adres, persoonlijk naam, e-mailadres, etc.

Het probleem is dat alle voorgenoemde zaken eenvoudig zijn aan te passen door criminelen. Controleren of een bedrijfsnaam geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel zou een mogelijkheid zijn, echter zijn er veel voorbeelden van criminelen die de naam van een ander bedrijf gebruiken om vacatures te plaatsen.

Een centraal register waarin alleen betrouwbare werkgevers staan die regelmatig zeer uitgebreid gecontroleerd worden zou een oplossing kunnen zijn. Het blijft echter de vraag of dit ook kan werken voor buitenlandse bedrijven en of er bescherming wordt geboden bij overname van bedrijven puur om fraude te plegen. Waarschijnlijk niet. Bovendien levert dit erg veel extra werk en kosten op voor de 99,99% van de werkgevers die wel ter goeder trouw zijn. Het inbouwen van waterdichte controles is (nog) niet mogelijk en zal erg omslachtig zijn. U dient dus vooral zelf scherp te zijn en de waarschuwingen in dit artikel in acht te nemen. Geef niet zomaar een kopie van uw ID-bewijs weg en maak vacaturefraude voor criminelen niet langer interessant!

Hoe voorkom ik fraude?


Feit is dat werkgevers verplicht zijn om een kopie van uw ID-bewijs in de loonadministratie te bewaren (http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/ben-ik-verplicht-om-een-kopie-van-mijn-identiteitsbewijs-te-geven-aan-een-bedrijf.html). Het is dus normaal dat een werkgever vraagt om een kopie van uw ID-bewijs zodra u uw arbeidsovereenkomst heeft getekend. Juist door deze wettelijke verplichting komen fraudeurs geloofwaardig over als ze vragen om een kopie van uw ID-bewijs. Het is dus ook onmogelijk om in zijn algemeenheid te zeggen: geef nooit een kopie van uw ID-bewijs aan een werkgever, zolang deze regels gelden.

Er zijn echter voorbeelden bekend waarbij mensen een kopie van een ID-bewijs hebben gestuurd naar een niet-bestaand bedrijf, zonder enig contact anders dan per e-mail. Er was geen sprake van een getekende arbeidsovereenkomst. Uiteraard moeten in deze situaties alle alarmbellen gaan rinkelen. De uiteindelijk afweging is aan u zelf, maar voorzichtigheid is geboden met uw persoonlijke documenten. Schrijf altijd over de kopie van uw ID-bewijs heen waarvoor de kopie precies bedoeld is (bijv.: Loonadministratie Bedrijf X), zodat het document veel minder eenvoudig voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Helemaal als u een kopie van uw ID-bewijs wilt afgeven zonder dat u überhaupt bij een bedrijf op kantoor bent geweest.

Ik ben (mogelijk) slachtoffer, wat nu?


Als uw identiteit is gestolen, neem dan contact op met het CMI (Centraal Meldpunt Identiteitsfraude).

Neem ook contact op met politie bij u in de buurt. Heeft de fraude op VacatureDirect plaatsgevonden? Neem dan contact op om hier melding van te maken. Stuur zoveel mogelijk gegevens door, zodat wij de informatie klaar kunnen zetten voor het geval Politie / Justitie hierom vraagt). Alleen schriftelijke meldingen (e-mail / contactformulier) kunnen wij in behandeling nemen.

Samengevat

• Controleer of een werkgever daadwerkelijk bestaat op www.kvk.nl;
• Heeft u om wat voor reden dan ook uw twijfels? Controleer dan of uw contactpersoon ook daadwerkelijk bij het bedrijf actief is;
• Gebruik Google om te kijken of er informatie te vinden is over het bedrijf waar uw solliciteert (of uw contactpersoon). Soms wordt direct duidelijk dat een bedrijf geen zuivere bedoelingen heeft;
• Voer geen enkele financiële transactie uit “in ruil voor” een baan.;
• Als er wordt gevraagd om een kopie van uw ID-bewijs in combinatie met een scan van uw bankpas of bankafschrift, kunt u er vanuit gaan dat er sprake is van vacaturefraude. Een werkgever heeft echt alleen een rekeningnummer nodig om u uit te kunnen betalen, geen scan van een bankpas of bankafschrift;
• Geef niet zomaar een kopie uw ID-bewijs af. Zorg ervoor dat u op uw document heeft geschreven waarvoor de kopie uitgegeven is.

Let op


Criminelen verzinnen constant nieuwe methodes om werkzoekenden uit te buiten.
Zelfs als u alle aanwijzingen in dit artikel opvolgt, kunnen wij niet garanderen dat u geen slachtoffer kunt worden van vacaturefraude. Wellicht bestaan er al nieuwe methodes die wij nog niet kennen. Indien u hoort van een methode die wij hierboven niet hebben beschreven, horen wij dit graag van u. Neem ook eens een kijkje op het forum Opgelet op Internet.

Geef bij twijfel nooit een kopie van uw ID-bewijs af. Zo maken we het voor criminelen minder interessant om door middel van vacatureplaatsingen fraude te plegen.
Juist vacaturefraude treft mensen die vaak erg kwetsbaar zijn. Deel (de inhoud) van dit artikel om mensen bewust te maken van deze vorm van fraude.

CV plaatsen

Plaats nu gratis uw CV bij Nationale Vacaturebank en word gevonden door werkgevers.

CV plaatsen >

Nieuwe vacatures

Ontvang nieuwe vacatures per e-mail! Schrijf u in voor de vacature-alert.

Stuur mij vacatures >


We maken gebruik van cookies om uw ervaring op de site te verbeteren. Doorgaan houdt in dat u akkoord gaat met het gebruik van onze cookies. Meer informatie